Revisie en modernisering: meer zitplaatsen, duurzame treinen

NS investeert de komende jaren in nieuwe Sprinters en Intercity’s en worden treinen gemoderniseerd en gereviseerd. Bewezen technologie, duurzaamheid en comfort voor de reiziger staan hierbij voorop.

Investeringen in nieuwe Sprinters

NS investeert in de nieuwe generatie Sprinters. Er zijn 118 treinstellen besteld bij de Spaanse treinenbouwer CAF. In september bracht een delegatie van reizigers en machinisten een bezoek aan de fabriek.
De eerste nieuwe Sprinters zullen in de loop van 2018 op het Nederlandse spoor gaan rijden. NS heeft door reizigersgroei en diverse andere omstandigheden al eerder extra Sprinters nodig. Daarom heeft NS 58 extra Sprinters (Flirts) besteld bij de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze stromen gefaseerd in vanaf dienstregeling 2017. Beide typen Sprinters zijn transparant, hebben brede deuren, zijn energiezuinig en zelfstandig toegankelijk voor rolstoelgebruikers (inclusief een rolstoeltoegankelijk toilet).

Investeren in nieuwe Intercity’s

Voor de aanschaf van nieuwe Intercity’s liep in 2015 een aanbesteding. Deze loopt door in 2016. De nieuwe treinen komen naar verwachting per dienstregeling 2021 in dienst. Het gaat hierbij om treinen met in totaal 25.000 zitplaatsen die op het reguliere netwerk en de HSL kunnen rijden. Deze nieuwe Intercity's zullen een maximale snelheid van 200 km/u hebben en voorzien de reiziger van allerlei gemakken: stopcontacten, wifi, klimaatbeheersing en rolstoeltoegankelijke toiletten.
De nieuwe Intercity’s gaan op termijn een deel van de reguliere Intercity’s en de Traxx-locomotieven en rijtuigen op de HSL vervangen. De instroom van de nieuwe treinen zorgt er verder voor dat de HSL efficiënter wordt benut dan aanvankelijk beoogd en dat de frequentie en snelheid op sommige trajecten kan worden opgevoerd.

Modernisering van Intercityrijtuigen en dubbeldekstreinen

Na de revisie van de dubbeldekstreinen van het type DDZ in 2014 startte afgelopen jaar de revisie van de Intercityrijtuigen, zodat we deze kunnen inzetten op de HSL. Ook de dubbeldekstreinen van het type VIRM-1 worden vernieuwd. Het gaat om 81 treinstellen met 416 rijtuigen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aspect. Onderdelen, zoals de cabine en het balkon, worden zo veel mogelijk hergebruikt. Er komt ledverlichting die zich aanpast aan het daglicht (Intelligent Light Control). De trein krijgt bovendien een zuinige klimaatinstallatie en een bioreactor. De indeling van de trein verandert ook enigszins: de bovenverdieping leent zich straks voor lezen of werken door gebruik van tweezitsbankjes en een zakelijke inrichting. De benedenverdieping wordt informeler met zitplaatsen tegenover elkaar en een loungebank. Vanaf 2016 zullen de eerste gemoderniseerde treinen op het spoor gaan rijden. De modernisering loopt tot en met 2020.