Gebruik van de OV-chipkaart

Dagelijks checken zo’n 600.000 reizigers met hun OV-chipkaart in en uit. De tevredenheid over het reizen met de chipkaart groeit: 79% van de reizigers geeft nu een 7 of meer voor het reizen met de chipkaart tegenover 72% een jaar geleden. Ook de waardering voor het gebruiksgemak en het gevoel van veiligheid zijn gestegen. Reizigers hebben meer vertrouwen dat NS correct met reisgegevens omgaat. Ze zien de voordelen van de OV-chipkaart en vinden dat reizen op saldo gemakkelijker is dan met het papieren kaartje. 92% van de reizigers geeft de conducteurs een 7 of hoger voor hun deskundigheid over de OV-chipkaart.

Meer poortjes in gebruik

Om de veiligheid voor reizigers en medewerkers op stations en in de trein te verbeteren, is NS bezig zo’n 80 stations te voorzien van poortjes. Door veiligheidsincidenten begin 2013 zijn op een aantal stations de toegangspoortjes versneld in gebruik genomen. Het aantal stations met poortjes bedraagt nu 54. Dat is minder dan het beoogde aantal van 58: met enkele gemeenten bereikten we nog geen overeenstemming over het in gebruik nemen van de poortjes. De passagepas is een maatwerkoplossing voor mensen die vrij van de ene naar de andere kant van het station willen. Na een succesvolle pilot op station Rotterdam-Zuid, introduceerden we de passagepas in 2015 in de stations Deventer, Gouda en Weesp. In 2016 volgt nog een aantal andere stations.
Reizigers geven aan dat ze zich door de poortjes veiliger voelen en dat dit gevoel verder stijgt als NS alle poortjes in werking stelt. Ze zijn ervan overtuigd dat de poortjes zorgen voor minder zwartrijders en dat de poortjes helpen bij het niet vergeten om in- en uit te checken.

Klanttevredenheid OV-chipkaart 2015