Retail op het station

NS is zelf retail gaan ontwikkelen om in te kunnen spelen op de wensen van de reiziger. Tien jaar geleden waren er geen marktpartijen die hieraan invulling konden geven. De afgelopen jaren is hier verandering in gekomen. NS zal retail zelf blijven doen waar dit voordelen oplevert voor de reiziger en waar we onderscheidende waarde kunnen leveren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Kiosk, die ontwikkeld is vanuit de wens van de reiziger. Naast de Kiosk blijft NS Stations ook de Treincatering en de StationsHuiskamers zelf exploiteren.

NS gaat de mogelijkheid onderzoeken om een deel van haar winkelaanbod de komende jaren geleidelijk in concessies uit te geven. Om de reiziger een goed en gevarieerd aanbod te blijven bieden, houdt NS daarbij zelf de regiefunctie. In 2015 hebben we de formules Burger King, La Place Express en Ola Happiness Station aan de markt aangeboden. Het resultaat daarvan is dat NS heeft besloten om de vestigingen van Burger King en La Place Express over te dragen aan HMS Host. Ola Happiness Station is overgedragen aan Unilever.De winkelmedewerkers gaan met behoud van vergelijkbare arbeidsvoorwaarden over naar de nieuwe exploitant.

Doorontwikkeling formules en nieuwe formule

In 2015 werden de Broodzaak en Kiosk doorontwikkeld om beter op de behoefte van de reiziger in te spelen. Een vernieuwde Broodzaak opende haar deuren op Utrecht, Amersfoort en Den Bosch. Een geheel vernieuwde Kiosk is te vinden op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel. De nieuwe Enoki-formule speelt in op de behoefte aan vers Aziatisch eten op het station. De formule wordt het komende jaar beproefd bij reizigers, onder andere in het nieuwe Fresh Food Court op Utrecht Centraal.