NS Fiets

Meer dan 40% van de reizigers komt met de fiets naar het station. Zij kunnen gebruikmaken van zo’n 120.000 bewaakte stallingsplaatsen, ruim 310.000 onbewaakte stallingsplaatsen en ruim 14.000 fietskluizen bij de stations. NS verwacht dat het aantal fietsers de komende jaren blijft groeien en ontwikkelt daarom een nieuwe opzet van de fietsenstallingen. Zo willen we ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt fietsen in de fietsenstalling te zetten, in plaats van op straat. Het aanbod omvat onder meer 1 dag gratis stalling, digitale verwijzing naar vrije plekken, gebruik van de OV-chipkaart en een hoogwaardige, uniforme uitstraling. Na Utrecht en Breda in 2014 zijn NS en ProRail in 2015 met gemeenten overeengekomen dit ook aan te bieden op onder andere de stations Heemstede-Aerdenhout, Oss en Deventer. Daarnaast hebben we in 2015 nieuwe fietsenstallingen geopend in Delft, Leiden, Alkmaar, Eindhoven, Beverwijk en Deventer.

Op station Bilthoven is de eerste fietsenstalling met het nieuwe ‘zelfservice-concept’: transparante toegangsdeurtjes, elke 1e 24 uur is gratis, toegang met je betaalpas en aanbod van OV-fietsen.

Sinds 2015 kunnen reizigers stallen op rekening en een abonnement op OV-fiets activeren op hun treinabonnement. Hiermee kunnen ze in 34 stallingen op rekening stallen. Dit aantal wordt de komende jaren uitgebreid.