Beleving van stations

Klantoordeel over stations

Dit jaar steeg het klantoordeel van 64,9% (2014) over stations naar 67,2%. De stationsbeleving heeft een belangrijk aandeel in de waardering van de deur-tot-deurreis van de reiziger. Via enquêtes vragen we reizigers wat ze van een station vinden. Zo monitoren we de stations, weten we wat aandachtspunten zijn en kijken we welke maatregelen wel of niet werken voor de reiziger.

StationsHuiskamer

Op station Den Haag Centraal en Arnhem Centraal (samen met de VVV) zijn nieuwe StationsHuiskamers geopend. In 2015 opende ook op de kleine stations Culemborg, Meppel en Zevenaar de StationsHuiskamer. De StationsHuiskamer hebben een significant effect op de wachttijdbeleving: ze bieden reizigers een prettige plek waar ze langer kunnen verblijven, met onder meer wifi, stopcontacten en een toilet.

Toiletten op stations

NS en ProRail willen de toiletten op stations verbeteren. Het moet een plek zijn die schoon, heel en veilig is, en waar reizigers makkelijk naartoe gaan. Na een aanbesteding exploiteert Sanifair sinds 1 december 2015 22 toiletgroepen op 21 grotere stations. Alle toiletten krijgen een gastheer of -vrouw en dezelfde kwaliteit en uitstraling.

Proeven op kleine stations

Op 20 kleine stations in Nederland hebben NS en ProRail proeven gedaan met voorzieningen die de kwaliteit verhogen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om actuele informatie, beschut wachten, fietsparkeren, autoparkeren, toiletten, connectiviteit (wifi) en koffie. Het beheer was in handen van lokale gastheren. Doel hiervan was te leren welke voorzieningen bijdragen aan de reizigersbeleving.

Schoonmaak en onderhoud van stations

Bij de dagelijkse schoonmaak voor stations staat de reizigersbeleving centraal: een schoon, heel en veilig station. Daarom heeft NS de basisvakopleiding ’Stations- en perronreiniging’ ontwikkeld. Die leidt alle schoonmaakmedewerkers op tot vakbekwame en gastvrije stationsreinigers.

Stations in verbouwing

Veel stations krijgen de komende jaren grotere reizigersstromen te verwerken. In 2015 hebben NS en ProRail grote stappen gemaakt bij diverse grote stations, zoals Zwolle (nieuwe reizigerspassage gereed), Eindhoven (ingebruikname nieuwe reizigerspassage), Tilburg (ingebruikname nieuwe reizigerspassage), Utrecht Centraal (noordelijke deel van de stationshal en eerste etage opgeleverd), Amsterdam Centraal (oplevering eerste deel IJhal en IJpassage) en Den Haag Centraal (begin 2016 klaar). In Breda wordt hard gewerkt aan de realisatie van het stationsgebouw aan de centrumzijde waarvan de doorgang medio 2016 wordt aangesloten op het reeds opgeleverde noordelijke deel van het station. Het vernieuwde station in Harderwijk is medio 2016 gereed.
De verbouwingen van de stations Groningen, Assen, Ede-Wageningen en de nieuwe OV-terminal op Amsterdam Zuid worden nu voorbereid.

Nieuwe en verbouwde stations

Op 9 april is station Delft officieel geopend voor de reizigers. Het ondergrondse station krijgt daglicht op de perrons en de bovengrondse stationshal is voorzien van een karakteristiek Delfts plafond. Het nieuwe station biedt ruimte aan tienduizenden reizigers, is ruim van opzet en biedt de reiziger extra comfort, onder andere door een uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod en een grote fietsenstalling.
In Arnhem is het station na een jarenlange verbouwing op 19 november heropend als Arnhem Centraal. Het is een overzichtelijke plek waarin de reiziger zich goed kan oriënteren en onder één dak van trein naar bus of trolleybus kan overstappen. De nieuwe stationshal heeft een bijzondere architectuur, waarin alle natuurlijke hoogteverschillen worden overbrugd.
In Alkmaar is de traverse opgeleverd. Het station, inclusief winkels en voorzieningen, is nu gereed. Het station vierde bovendien haar 150-jarig bestaan.
Station Barneveld-Zuid werd in februari in gebruik genomen en heeft parkeerplaatsen en een uitgebreide fietsenstalling gekregen.

Gewijzigde stationsnamen

Enkele stations krijgen in het nieuwe spoorboekje een nieuwe naam. Om de herkenbaarheid voor internationale reizigers te vergroten heet station Schiphol voortaan Schiphol Airport. Het Enschedese station Drienerlo werd omgedoopt in Enschede Kennispark. Eindhoven Beukenlaan gaat sinds 13 december door het leven als Eindhoven Strijp-S. Station Arnhem draagt voortaan de naam Arnhem Centraal.