Internationale verbindingen

NS verbindt samen met internationale vervoerspartners grote steden en regio’s in Duitsland, België en Frankrijk. Afgelopen jaar steeg het aantal verkochte reizen met 1% naar ruim 3,2 miljoen internationale reizen. In 2015 zijn maatregelen ter vervanging van de Fyra verder doorgevoerd en heeft NS samen met Deutsche Bahn het 15-jarige bestaan van de ICE-verbinding Amsterdam-Frankfurt gevierd.

Frequentie Intercity Brussel verder omhoog

Bij aanvang van de dienstregeling van 2015 is de frequentie van Intercity Brussel verhoogd. 16 keer per dag rijdt er een trein tussen Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid. De Intercity Brussel kent geen reserveringsplicht of toeslag en doet meer bestemmingen aan dan de Thalys. De trein rijdt via Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en stopt in België in Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel-Nationale Luchthaven en Brussel-Noord.

Reizigers die sneller naar België willen reizen, kunnen tussen Amsterdam en Rotterdam ook gebruikmaken van de Intercity direct. Die rijdt sinds afgelopen jaar 4 keer per uur. Vervolgens kunnen reizigers in Rotterdam overstappen op IC Brussel naar Antwerpen en Brussel. Reizigers hoeven geen aparte toeslag te betalen voor de Intercity direct. Vanaf 2017 gaat de IC Brussel via de HSL en Breda rijden, zodat de reistijd van en naar Brussel aanzienlijk korter wordt.

Thalys

Het aantal Thalystreinen naar België en Frankrijk ging in april 2015 op werkdagen van 12 naar 13 per dag, en in december naar 14. 12 keer rijdt de Thalys naar Brussel en 2 maal naar Lille. De Thalys naar Brussel rijdt 10 keer per dag door naar Parijs.

Extra reismogelijkheden naar Duitsland

Ook op de verbinding naar Duitsland kwamen extra reismogelijkheden. De late ICE-treinen, die al op donderdag, vrijdag en zondag reden, rijden ook op maandag tot en met woensdag.

Regionale verbindingen

Samen met regionale overheden hebben we geïnventariseerd welke initiatieven de regionale internationale verbindingen kunnen verbeteren. Deze initiatieven zijn vastgelegd in regionale ontwikkelagenda’s. In 2015 is, in overleg met internationale partners, een begin gemaakt met studies naar de logistieke mogelijkheden, de waarde van de verbeteringen voor de reiziger en de businesscases.