OV-fiets

In 2015 maakten particuliere en zakelijke gebruikers samen ruim 1,9 miljoen ritten (2014: 1,5 miljoen). Eind 2015 waren er ongeveer 177.000 abonnees. Op 277 locaties is OV-fiets te huur. Het grootste deel daarvan bij NS-stations, maar OV-fiets is ook te huur bij bijvoorbeeld metro- en busstations, in stadscentra, en op P+R-terreinen.

In 2015 vond de aanbesteding voor nieuwe OV-fietsen plaats. Onderdeel daarvan was een klanttest: reizigers konden verschillende OV-fietsmodellen testen op een parcours op het Utrechtse Jaarbeursplein. Andere criteria waren de kwaliteit van de fiets, gebruiksgemak, prijs, duurzaamheid en onderhoudsgemak. De eerste 1.000 nieuwe OV-fietsen komen in 2016 in de fietsenstallingen. De belangrijkste verbeteringen: een aluminium frame met geïntegreerde koplamp, verbeterde zadelversteller en een ruime bagagedrager. Verder worden er 1.000 oude OV-fietsen gerecycled tot een nieuwe OV-fiets. De eerste 100 rijden inmiddels rond. Sinds oktober 2015 kunnen reiziger met in de NS Reisplanner Xtra realtime de beschikbaarheid van OV-fietsen controleren.

Om ook in de topmaanden september en oktober voldoende fietsen te kunnen bieden, hebben we extra OV-fietsen bijgeplaatst op 12 stations met de grootste vraag, waaronder Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Groningen, Arnhem Centraal, Den Bosch en Nijmegen. Daarnaast realiseerden we tijdelijke uitgiftpunten op Amsterdam Zuid en Den Haag Centraal. In de zomer was het evenemententeam van OV-fiets bij verschillende grote evenementen aanwezig met 100 extra fietsen, zoals bij De Parade in Amsterdam en Den Haag, Sail en de Wereldhavendagen in Rotterdam.