Nieuw: Abellio Mitteldeutschland

Abellio Mitteldeutschland heeft in 2015 een succesvol bod uitgebracht op de DISA-franchise. DISA gaat in 2018 van start en loopt tot en met 2032. De concessie omvat 13 lijnen (bijvoorbeeld Halle-Goslar, Magdeburg-Wolfsburg en Magdeburg-Erfurt), 140 stations, 52 treinstellen en 17.000 reizigers per dag. DISA gaat ook Berlijn met Saksen-Anhalt verbinden. Abellio verzorgt dan nog eens 8,6 miljoen treinkilometers per jaar.

In december 2015 heeft Abellio Mitteldeutschland ook een succesvol begin gemaakt met de exploitatie van het Saale-Thüringen-Südharz-Netz (STS). Dat bestaat uit 10 lijnen, 120 stations en 575 kilometer spoor. Het net verbindt de deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen, Saksen, Hessen en Nedersaksen en omvat steden als Leipzig, Weimar en Erfurt. Abellio Mitteldeutschland is gevestigd in Midden-Duitsland. Het heeft een kantoor in Halle en een in 2015 geopende werkplaats in Sangerhausen. Met 9,2 miljoen treinkilometers per jaar is het STS het grootste Duitse net dat door een concurrent van Deutsche Bahn wordt bereden.

Nieuw rollend materieel

Voor het STS-net heeft Abellio nieuw rollend materieel besteld: Bombardier Talent 2-treinen. Die zijn ruimer en comfortabeler dan het oude materieel. Er rijden inmiddels 35 van deze nieuwe treinen op het STS-net. Alle rijtuigen hebben airconditioning, alle stoelen hebben veel beenruimte en een stopcontact en ook qua ontwerp en techniek zijn er enkele nieuwigheden: de treinen zijn niet alleen voorzien van een lounge, maar ook van versterkers voor het mobieletelefoonsignaal, een kaartjesautomaat en schermen met reisinformatie en aansluitingen. In de nieuwe treinen is er ook meer plaats voor fietsen en rolstoelen. Verder hebben alle treinen een mobiele hellingbaan, zodat mensen in een rolstoel gemakkelijk de trein in kunnen, en is er bij het treinontwerp rekening gehouden met rolstoelers, onder meer met gelijkvloerse toiletten.

Klantenservice

Abellio verleent klantenservice via een servicetelefoon die 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar is. Reizigers kunnen telefonisch en per e-mail contact met ons opnemen. Abellio heeft bemande servicecentra in Halle, Leipzig, Markranstädt en Erfurt. Verder heeft Abellio nieuwe, eigen ticketsystemen ingevoerd, met loketten in 15 stations, 76 kaartautomaten met een innovatieve gebruikersinterface en ten minste één kaartautomaat in elke trein. Het net is op nog meer punten verbeterd, onder andere door de sneltreinen tussen Leipzig en Erfurt/Saalfeld sneller te maken en van een nieuwe cateringservice te voorzien en door gratis fietsvervoer op treinen in Saksen-Anhalt en Thüringen.

Nieuwe werkplaats

Abellio heeft in het hart van het Saale-Thüringen-Südharz-Netz, in Sangerhausen, een nieuwe werkplaats geopend, die daarmee bereikbaar is vanuit de eindbestemmingen van alle trajecten: Saalfeld, Eisenach, Erfurt, Leipzig, Halle en Kassel. In deze ultramoderne werkplaats kan zowel het interieur als het exterieur van alle soorten rollend materieel worden onderhouden en hersteld. De Talent 2-treinen worden elke 30 rijdagen in Sangerhausen gecontroleerd. Op het terrein bevinden zich ook reinigingsfaciliteiten en stelplaatsen voor de treinen.